Ympäristöluokituksen korkein luokitustaso mahdollista asuinkerrostalolle 

Järvenpäähän on noussut uusi asuinkerrostalo, Järvenpään Taidekortteli / Myllytie 14A, jolla on ensimmäisenä hankkeena mahdollisuus saavuttaa Rakennustiedon ympäristöluokituksessa korkein, viiden tähden, taso. Kohteen rakennuttajana on Y-säätiö ja hankkeen toteutti COfLOW Oy. Järvenpään kohde on valmistuttuaan saavuttanut neljä tähteä viidestä. Lopullinen sinetti ja viides tähti hankkeelle on mahdollinen kahden vuoden käyttöjakson jälkeen tehtävän tarkastuksen jälkeen, jos vastaanottovaiheessa luvatut sisäolosuhteet ja energiatehokkuus toteutuvat. 

COfLOW on pohtinut alusta asti, olisiko konseptitalolle hyödyllistä hakea ympäristösertifikaattia, jotta voitaisiin puolueettomasti osoittaa, että he rakentavat edistyksellisiä ja ympäristöystävällisiä kerrostaloja. 

”Olimme erittäin innoissamme, kun tilaajamme Y-säätiö otti yhteyttä Järvenpään kohteessa ja tiedusteli, olisimmeko kiinnostuneita hankkimaan Rakennustiedon ympäristöluokitusta. Vastaus oli välitön ja myönteinen. Järvenpään projekti toteutettiin alkuperäisellä perustuotteellamme ilman suurempia ympäristöluokitukseen liittyviä lisävarusteluja, ja olemme iloisia siitä, että jo alusta alkaen tekemämme valinnat näyttävät olevan oikeita,” sanoo COfLOW:n Jan Lund hankkeesta. 

On yleisesti tiedossa, että ympäristöystävällisen rakennuksen rakentaminen voi vaatia merkittäviä lisäinvestointeja. Järvenpään kohde toimii kuitenkin loistavana esimerkkinä siitä, että ympäristöystävällisen kerrostalon toteuttaminen on mahdollista myös ARA:n hintaraameissa. Tämä osoittaa, että ympäristövastuullisuus ja taloudellinen kestävyys voivat kulkea käsi kädessä, kun tehdään oikeita valintoja ja sitoudutaan tavoitteisiin. 

”Olemme kiitollisia tilaajallemme Y-säätiölle siitä, että he ovat innostaneet meitä etenemään ympäristösertifikaatin hankkimisen suuntaan, ja olemme päättäneet jatkaa tällä tiellä tulevissa projekteissamme. Uskomme, että ympäristövastuullisuus on avain menestykseemme ja kestävään tulevaisuuteen. Seuraava hankkeemme toteutetaan myös Y-säätiölle Klaukkalaan. Olemme keränneet arvokkaita oppeja Järvenpään kohteestamme, ja näitä hyödyntäen olemme kehittäneet parannuksia, jotka tekevät Klaukkalan hankkeestamme entistä ympäristöystävällisemmän,” kertoo Lund.  

Rakennustiedon ympäristöluokitus, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä RTS-ympäristöluokitus, on vuodesta 2016 toiminut suomalaisen rakentamisen ympäristösuorituskyvyn mittarina. Luokitusjärjestelmässä on omat kriteeristönsä uudisrakentamista ja peruskorjauksia ohjaamaan. Vuoden 2023 lopussa täydennettiin rakennusten elinkaaren ympäristövaikutusten johtamista myös käytössä olevien rakennusten kriteeristöillä. 

Järvenpään Taidekortteli ja muita Rakennustiedon ympäristöluokituksen saaneita kohteita löytyy ympäristöpalvelujen verkkosivuilta hankegalleriasta >

Lue lisää Rakennustiedon ympäristöluokituksesta >

Lisätietoja:
Petri Jaarto, Rakennustiedon ympäristöluokituksen tuotepäällikkö ymparistoluokitus@rakennustieto.fi