Valtioneuvoston tänään julkaisema Suomen uusi arkkitehtuuri-poliittinen ohjelma korostaa arkkitehtuurin kykyä tukea hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävyyttä. Vuoteen 2035 ulottuva ohjelma asettaa tavoitteet ja toimenpiteet, joilla rakennetun ympäristön kokonaisvaltaista kestävyyttä kehitetään. Rakennustietosäätiö toimii yhtenä ohjelmaa jalkauttavana vastuutahona.
Vuodesta 2019 lähtien valmistellun uuden arkkitehtuuripoliittisen ohjelman kantavia teemoja ovat arkkitehtuurin vaikutus ihmisten ja luonnon hyvinvointiin sekä hyvän suunnittelun merkitys aikaa kestävän ja muuntautumiskykyisen rakennetun ympäristön luomisessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön tiedotteen mukaan ohjelma korostaa arkkitehtuurin merkitystä osana jokaisen arkea. Tietoisuutta rakennetun ympäristön merkityksestä meille jokaiselle vahvistetaan muun muassa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen keinoin. Jakamalla tietoa lisätään ymmärrystä kulttuurisista arvoista osana paikkojen identiteettiä. Kulttuurin, taiteen ja kulttuuriperinnön läsnäolo rakennetussa ympäristössä tukee hyvinvointia, alueellista elinvoimaa ja kansainvälistä vetovoimaa.
Ohjelman jalkautus alkaa
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen nostaa esiin potentiaalin vahvistaa entisestään Suomen kansainvälistä tunnettuutta arkkitehtuurimaana, uusien ja kestävien ratkaisujen luomisen myös talouskasvun tueksi sekä koulutuksen ja tutkimuksen. ”Alan osaamisen ja työvoiman turvaamiseksi arkkitehtuurin alan ammattilaisten tulevat osaamis- ja työvoimatarpeet on hyvä selvittää”, Kurvinen toteaa.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari peräänkuuluttaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemiseksi rakentamisen haitallisten vaikutusten torjumista kaavoituksesta ja rakennussuunnittelusta lähtien sekä uusia työkaluja ja yhteistyön muotoja. Hän painottaa myös eriarvoisuuden torjumista laadukkaalla rakennetulla ympäristöllä: ”Rakennettua ympäristöä pitää suunnitella ja kehittää yhdessä käyttäjien kanssa ja kuulostella herkällä korvalla myös tulevia tarpeita erilaisilla alueilla”.
Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma valmistui vuonna 1998. Nyt julkaistun ohjelman valmisteli opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön asettama työryhmä. Ohjelman laatimiseen ja kommentointiin osallistui laaja joukko toimijoita, joilla on ratkaiseva rooli myös siinä, miten ohjelma toteutuu. Ohjelma korostaakin, että laadukas rakennettu ympäristö voi syntyä vain, jos yhteistyö suunnittelijoiden, rakennuttajien ja muiden avaintoimijoiden välillä toimii, käyttäjiä unohtamatta.
Toimenpiteille on sidosryhmäkeskustelujen pohjalta osoitettu laaja joukko eri vastuutahoja, joista yksi on Rakennustietosäätiö RTS sr. Keväällä 2022 käynnistetään hanke kansalaiskeskustelun ja osallisuuden vahvistamiseksi.
Tiedotteen julkaisi ensimmäisenä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo.
Lisätietoja
Eeva Astala, yhteiskunnallisen vaikuttamisen asiantuntija, Archinfo
puh. 040 686 2155, eeva.astala@archinfo.fi
Miina Jutila, viestintäpäällikkö, Archinfo
puh. 040 585 4135, miina.jutila@archinfo.fi