ArkMuoto2024: Hyvässä tilassa -tilaisuus siirtyy toukokuulle

Vuoden 2024 Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–4. helmikuuta teemalla ‘Hyvässä tilassa’. Teemalla nostetaan esiin arkkitehtuurin ja muotoilun merkitys hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisessa.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ArkMuoto-festivaalin päätapahtuma Hyvässä tilassa oli tarkoitus järjestää Helsingissä 2.2. klo 13 alkaen. ArkMuoto 2024-päätapahtuma on päätetty siirtää laajamittaisten lakkojen vuoksi toukokuulle. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lähempänä tapahtuman uutta ajankohtaa.

Tapahtumalla halutaan nostaa esille aiheita paikallisuudesta, oppimisympäristöistä, onnellisuudesta ja hyvistä tiloista – sekä niihin liittyvistä toiveista.

Alustava ohjelma

13.00 Tervetuloa Vuosaareen!
Vuosaaren kaavoituksesta vastaava arkkitehti Petri Leppälä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta ja Kulttuurikeskus Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola toivottavat meidät tervetulleiksi Vuotaloon ja kertovat alueen kehityksestä ja tulevaisuudesta.

13.30 Arkkitehtuuri ja muotoilu osana lasten ja nuorten arkea
Kuulemme lasten ja nuorten tervehdykset Hintan koulusta Oulusta ja Arkkitehtuurikoulu Tiilestä Tampereelta, minkä jälkeen Vuosaaren lukion kuvaamataidon opettajat ja oppilaat kertovat, miten arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä kouluarjessa. Keskustelun juontaa Designmuseon museolehtori Hanna Kapanen.

14.15 Ajatuksia joustavista oppimisympäristöistä
Palkittuja oppimisympäristöjä suunnitelleet arkkitehdit Riina Palva Verstas Arkkitehdeilta ja Juha Salmenperä AFKS Arkkitehdeilta keskustelevat Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yksikönjohtaja Vera Schulmanin ja Aalto-yliopiston Media Labin oppimisympäristöjen tutkimusryhmää johtaneen professori Teemu Leinosen kanssa joustavien oppimisympäristöjen uhista ja mahdollisuuksista. Keskustelun juontaa Archinfon viestintäpäällikkö Miina Jutila.

15.00 Kahvitauko

15.30 Onnellisuuden infrastruktuuri
JKMM Arkkitehtien mielestä onnellisuus syntyy, kun kulttuuri, tieto ja hyvinvointi kohtaavat. Toimiston töissä yhdistyvät arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, kalustemuotoilu, grafiikka ja taide. Arkkitehti Samuli Miettinen kertoo menestystä niittäneen toimiston tuoreista töistä, joiden suunnittelun keskiössä on kokonaisvaltainen hyvinvointi.

15.30 Samanaikaisesti: Vierailu Vuosaaren lukioon
Vuotalon naapurissa sijaitsevan lukion esittelevät lukion rehtori Marko Paju ja vararehtori Emma Pihkala yhdessä Verstas Arkkitehtien Riina Palvan kanssa. Mukaan vierailulle mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

16.30 ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -keskustelu
Kolme suunnittelualojen asiantuntijaa pohtivat rakennettuun ympäristöön liittyviä haasteita, joita heille heittää kolme rakennettua ympäristöä eri näkökulmista katsovaa yhteisöä: Vuosaaren nuorisotoimi, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö. Asiantuntijat ovat arkkitehti Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdeilta ja palvelumuotoilija ja sistusarkkitehti Tiina Hirvanen 2Loops-muotoilutoimistosta. Keskustelun juontaa toimittaja Aino-Mari Tuuri.

17.45 Palkintoja!
Päivä päättyy juhlavasti kolmen palkinnonsaajan julkistukseen: SIO:n jakama Vuoden kalustesuunnittelija 2024 ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton jakamat Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti.

Seminaari ja verkkolähetys päättyvät noin kello 18.15, minkä jälkeen paikan päällä voi jatkaa keskustelua, jakaa päivän tunnelmia ja kohdata uusia ystäviä elävän musiikin ja kuplien siivittämänä. Musiikista vastaavat Tero Siitonen, kontrabasso, ja Timo Seppänen, kitara.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Rakennustietosäätiö on mukana järjestämässä tapahtumaa yhdessä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon, Finnish Design Infon, Alvar Aalto -säätiön, Ornamon, Arkkitehtitoimistojen liiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen maisema-arkkitehtiliiton, Sisustusarkkitehdit SIOn, AD-museon ja EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa.