New European Bauhaus -festivaali 2024

New European Bauhaus -festivaali kokoaa yhteen 9.–13. huhtikuuta eri alojen toimijoita keskustelemaan Euroopan kestävästä tulevaisuudesta. Festivaali järjestetään samanaikaisesti Brysselissä ja satelliittitapahtumissa ympäri Eurooppaa. Tiistaina 9.4. klo 18 järjestettävässä festivaalin avaustapahtumassa puhumassa ovat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Belgian pääministeri Alexander de Croo.

Archinfon, Finnish Design Infon ja Fashion Finlandin yhteisprojekti Finimalism järjestää paikan päällä Brysellissä työpajan 11. huhtikuuta. Finimalize this! -työpaja kutsuu pohtimaan aiheita, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämäämme: mitä pidämme itsestäänselvyytenä ja millä on potentiaalia olla enemmän.

Satelliittitapahtumat

NEB-festivaalin voi osallistua myös satelliittitapahtumien kautta ympäri Eurooppaa.

Suomessa NEB-festivaalien ohjelmassa mukana ovat seuraavat tapahtumat

  • Rakennetun ympäristön Muutosvoimat & -ilmiöt 11.4. klo 13–16. Rakennustietosäätiön tapahtuma järjestetään Helsingissä ja striimataan verkossa. Tapahtuma avaa näkökulmia rakennetun ympäristön muutokseen ja tuo esille erityisesti ekologista kestävyyttä, sääolosuhteiden vaikutuksia rakentamiseen sekä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia rakennetussa ympäristössä. Tapahtuma järjestetään suomen kielellä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.
  • Oulu Innovation Playground – Aaltosiilo, 11.4. Tapahtuma järjestetään Alvar Aallon suunnittelemassa Siilossa ja striimataan verkossa. Tapahtumassa verkostoidutaan ja jaetaan kokemuksia. Puhujat esittelevät projektejaan yleisölle ja keskustelevat jälki-teollistumisen mahdollisuuksista rakennetussa ympäristössä. Lisätietoja NEB:n sivuilla.
  • Resource – A Live Transmission on Value and Waste in the New Local, 15.4. klo 13. Tapahtuma järjestetään Porissa Lyhytaaltoasemalla ja striimataan verkossa. Tapahtuma koostuu tietoiskuista, äänitaidenäyttelystä sekä paneelikeskustelusta. Tapahtuma kutsuu pohtimaan suhdetta kestävään paikallisuuteen sekä olemassa olevien resurssien katsomiseen uudella tavalla. Lisätiedot tapahtuman sivuilta.

NEB-festivaali on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtumiin voi ilmoittautua paikan päälle tai seurata etänä verkossa.

NEB-palkinnot

NEB-palkinnot jaetaan perjantaina 12. huhtikuuta. Upeat 49 finalistia eri puolilta Eurooppaa on valittu noin 530 hakemuksen joukosta. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan 27. maaliskuuta saakka. Yleisön äänet ratkaisevat 2 palkinnonsaajaa.

Suomesta on mukana Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n, Metropolian ja Forum Virium Helsingin, Metropolian ja Aalto-yliopiston Circular Green Blocks -hanke, jossa kehitettiin ja testattiin kestäviä jakamisen- ja kiertotalouden ratkaisuja yhdessä taloyhtiöiden ja vihreää kasvua tukevien yritysten kanssa. Hanke auttaa yrityksiä tunnistamaan ja kehittämään korttelitasolla toteutuvia kierto- ja jakamistaloutta edistäviä toimintamalleja.

Aiheesta muualla