Rakennusten käytönaikaisten ympäristövaikutusten seuranta helpottuu

Kiinteistöjen omistajien ja käyttäjien on tähän asti ollut työlästä saada tietoa siitä, millaisen jäljen kiinteistön käyttö jättää ympäristöön. A-Insinöörit, Rakennustieto ja SBB kehittävät yhdessä kotimaista luokitustyökalua, joka kertoo käytön ympäristövaikutuksista.

Imatralla sijaitseva Vuoksenniskan koulukeskus tarjoaa päivisin perusopetusta luokille 1–9 sekä erityisryhmille. Iltaisin ja viikonloppuisin koulua käyttävät urheiluseurat. Energiankulutusta seurataan aktiivisesti ja kulutustiedot huomioidaan kunnossapidon suunnittelussa. Pyöränsäilytysmahdollisuudet ja sähköauton latauspisteet kannustavat kestävään liikkumiseen. KUVA: SBB 

A-Insinöörit, Pohjoismaiden johtava yhteiskunnallisten kiinteistöjen omistaja Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) ja Rakennustieto uudistavat yhdessä käytönaikaista RTS-ympäristöluokitusta. Hankkeessa on mukana viisi SBB:n kiinteistöä Suomessa: Esperin hoivakoti Siuntiossa, Attendon hoivakoti ja Vuoksenniskan koulukeskus Imatralla, Janakkalan lastenkeskus sekä virastorakennus Raahessa. Kiinteistöjen käyttöä koskevien auditointien pohjalta päivitetään RTS-luokituksen vastuullisuuskriteereitä ja kehitetään tilojen ympäristötietoista käyttämistä.

– Vastuullisuuteen kuuluu varmistaa, että rakennus on käyttäjien tarpeiden mukainen ja sitä voi käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisesti, kustannustehokkaasti ja pitkään, energia- ja elinkaariasiantuntija Katarina Varteva A-Insinööreistä toteaa.

– Kokemus pilottikohteista osoittaa, että rakennuksen ympäristövaikutuksiin kiinnitetään enemmän huomiota, jos käytössä on veden- ja energiankulutuksen reaaliaikaisen seurannan mahdollistava talotekninen järjestelmä. Kun kulutuksen piikit havaitaan, toiminnan ohjaaminen ympäristöystävällisempään suuntaan on mahdollista.

A-Insinöörit vastaa luokituksen uudistuksesta Rakennustiedon asiantuntijakumppanina. Osana käytönaikaisen toiminnan varmennusta kohteista laadittiin esiselvityshaastattelu ja siellä vierailtiin paikan päällä. Pilottikohteiden auditoinnit valmistuvat helmikuussa. Päivitetty käyttövaiheen RTS-luokitus on tarkoitus julkaista keväällä 2023.

– Rakennamme työkalusta kattavamman, jotta se ohjaa paremmin ympäristön huomioon ottamiseen. Tavoitteena on, että myös käyttäjät tuntevat luokituksen tulevaisuudessa entistä paremmin, toteaa tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustiedosta.

Tavoitteena on, että myös käyttäjät tuntevat luokituksen

RTS-ympäristöluokituksen uudistamiselle on kysyntää, sillä energiakriisi, ilmastonmuutos ja kustannusten nousu vaativat kiinteistöjen omistajilta ja hallinnoijilta entistä monipuolisempaa tietoa siitä, millaisen jäljen rakennus ja sen käyttö jättävät ympäristöön.

Käytönaikainen RTS-ympäristöluokitus ohjaa energiatehokkuuden, esteettömyyden ja turvallisuuden parantamiseen sekä hiilijalanjäljen pienentämiseen. Se antaa tietoa myös muun muassa jätteiden kierrätyksen, kosteudenhallinnan ja käyttöasteen ympäristövaikutuksista. Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ympäristöluokitusta parantaa, jos tilat ovat aktiivikäytössä myös iltaisin ja kesäisin.                 

– Luokitus on hyvä ja käytännöllinen keino kirittää kiinteistön omistajien ja vuokralaisten ympäristövastuuta. Todennetut myönteiset ympäristövaikutukset ovat kiinteistön omistajalle erottautumistekijä. Myös käyttäjät edellyttävät nykyään entistä kattavampaa tietoa rakennuksen ympäristövaikutuksista, kehitysjohtaja Marko Määttä SBB:stä sanoo.

SBB:llä on eri puolilla Suomea 200 eri-ikäistä yhteiskunnallista kiinteistöä päiväkodeista ja kouluista erityisasumiseen ja hoivakoteihin. Sen asiakkaita ovat etenkin kaupungit ja kunnat.

– Suomalainen luokitusstandardi vastaa kansainvälisiä sertifikaatteja paremmin kiinteistöjen omistajien ja käyttäjien arkisiin tarpeisiin. Kansainväliset sertifioinnit ovat yksittäisille hoiva- ja päiväkodeille usein liian kalliita.

SBB:n visio on olla ympäristöpositiivinen koko arvoketjussa vuoteen 2030 mennessä ja se pyrkii parantamaan esimerkiksi energiatehokkuuttaan nimenomaan dataan perustuvalla kehittämisellä. Ympäristöluokitus ohjaa kiinteistöjen käyttöä, huoltoa ja omistamista luontevasti kestävämpään suuntaan.

– Se on tehokas käytännön työkalu kiinteistöjen ylläpidosta vastaaville henkilöille. Kun sertifiointi paljastaa puutteita ja mahdollisia parannustoimenpiteitä rakennuksen käytössä, huollossa tai kunnossapidossa, ylläpitoa on mahdollista kehittää ja skaalata koskemaan myös muuta kuin sertifikaatissa arvioitua toimintaa, Määttä sanoo.

RTS-ympäristöluokitus on kansallinen, viisiportainen luokitusstandardi, jota ylläpitää ja auditoi Rakennustieto. Kansainvälisiä vaihtoehtoja kiinteistöjen ympäristöluokitukselle ovat LEED ja Breeam.

Lisätiedot:

Katarina Varteva, energia- ja elinkaariasiantuntija, A-Insinöörit
puh. 040 660 2990
katarina.varteva@ains.fi

Petri Jaarto, tuotepäällikkö, Rakennustieto
Puh. 040 594 1964
petri.jaarto@rakennustieto.fi

Marko Määttä, kehitysjohtaja, SBB
Puh. 040 356 8520
marko.maatta@sbbnorden.fi