Tampereen Ranta-Tampellan Kaplan on nyt Suomen ensimmäinen RTS-ympäristöluokituksen saanut omaperusteinen asuinkerrostalo

Skanskan rakentamalle As. Oy Ranta-Tampellan Kaplanille on myönnetty ensimmäisenä omistusasuntokohteena RTS-ympäristöluokitus. Kaplanin saama RTS-ympäristöluokitus ottaa huomioon rakennuksen energiankulutuksen, hyvän sisäilman ja hiilijalanjäljen.

Kestävämmällä ja energiatehokkaammalla rakentamisella on merkittävä rooli Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Myös Skanska tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä. Matkaa tavoitteisiin siivittää rakennusalan itse kehittämä RTS-ympäristöluokitus, jonka Skanska ottaa käyttöön kaikissa tulevissa asuntokohteissaan.

”Olemme todella ylpeitä siitä, että Kaplan on Suomen ensimmäinen omaperusteinen asuinkohde, joka on saanut tavoittelemamme RTS-ympäristöluokituksen. Tämä on iso osa ympäristötyötämme ja päänavaus, jolla on merkitystä etenkin asiakkaillemme. Vastuullamme on auttaa kodinostajia katsomaan tulevaan ja tekemään kestävämmän asumisen valintoja. Ne päätökset, joita me rakennusliikkeenä nyt teemme, kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Ympäristövastuulliseen rakentamiseen ohjaava RTS-ympäristöluokitus on puolueeton ja ulkopuolinen luokitusprosessi, joka ottaa huomioon rakentamisen koko elinkaaren. RTS-luokitus pitää sisällään rakennuksen kestävyyteen, kosteudenhallintaan, käytettävyyteen, ylläpitoon ja asumisen viihtyvyyteen liittyviä kriteerejä. Tavoitteena on ympäristövastuullisesti suunniteltu ja rakennettu, energiatehokas ja luokiteltu rakennus.

”RTS-ympäristöluokitus on tervetullut, rakennusalan itse kehittämä lisävarmistus siitä, että asunnot ovat käyttäjilleen turvallisia ja terveellisiä. Tavoite on nostaa suomalaisen rakentamisen suunnittelu- ja rakennusprosessit yli lainsäädännön vaatiman minimin kohti säännönmukaista, luotettavaa ja asunnon ostajalle vertailukelpoista todennusta”, kertoo tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustiedolta.

”Kaplanin RTS-ympäristöluokitus on hyvän yhteistyön, keskustelun ja jatkuvan parantamisen ajattelun ansiota. Jaamme Skanskan kanssa yhteiset kehitystavoitteet ja jatkamme nyt hyvässä vauhdissa olevaa työtä muidenkin rakennusalan toimijoiden kanssa”, Jaarto jatkaa.

Ympäristöä ja tulevaisuutta ajatellen rakennettu

Näsijärven ja Ranta-Tampellan kanaalin väliin sijoittuva Kaplan on saanut jo ensimmäiset asukkaansa. Kaplanin julkisivu, terassirakenteet ja piha on toteutettu kulutusta kestävistä materiaaleista, kuten tiilestä, maatiilestä ja puukomposiitista. Rakentamisen aikaiseen suojaukseen ja kosteudenhallintaan on kiinnitetty RTS-kriteerien mukaisesti erityistä huomiota.

A-energialuokitellun, 9-kerroksisen talon katolle asennettujen aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä hyödynnetään talon yhteistiloissa kuten hississä ja valaistuksessa sekä asuntojen kylpyhuoneiden mukavuuslattialämmityksissä. Lisäksi Kaplanissa on käytössä lämmityskauden ulkopuolella toimiva lattiaviilennysjärjestelmä, jonka kylmäenergia tuotetaan ekologisesti Näsijärvestä kaukokylmällä. Kaikki talon valaisimet ovat energiatehokkaita led-valaisimia.

Kaplanin asukkaille RTS-ympäristöluokituksen vaatimat ratkaisut näkyvät muun muassa erityisen puhtaana sisäilmaana, madaltuneina käyttökustannuksina ja vähäpäästöistä liikkumista edistävinä ratkaisuina.

Skanska on julkaissut tiedotteen 11.1.

Lisätietoja:

Skanska Kodit, myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma, puh. 040 844 8630, marja.kuosma[at]skanska.fi
Rakennustieto Oy, tuotepäällikkö Petri Jaarto, puh. 040 594 1964, petri.jaarto[at]rakennustieto.fi
Skanska Oy, viestintäpäällikkö Pilvimaari Heikkinen, puh. 040 519 4787, pilvimaari.heikkinen[at]skanska.fi

Lue lisää: https://kodit.skanska.fi/artikkelit/ekotehokas/rts/, https://www.rakennustieto.fi/palvelut/ymparistopalvelut/rts-ymparistoluokitus

»» Lue lisää RTS-ympäristöluokituksen työkalusta ja osta lisenssi: https://cer.rts.fi/rts-ymparistoluokitus/rts-ymparistotyokalu/


Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä infrarakentaminen. Skanska Oy -konserni työllisti vuoden 2020 lopussa 2 177 henkilöä Suomessa.