Vähähiilisen rakentamisen opiskelijat Jyväskylän oikeustalon hankesuunnitelman kimpussa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun uuden vähähiilisen rakentamiseen keskittyvän ylemmän AMK-tutkinto-ohjelman opiskelijat pääsivät pureutumaan Jyväskylän oikeustalon korjaushankkeen hankesuunnitteluun harjoitustyön myötä. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) vastaa KiRa-alan kestävyysosaamisvajeeseen syksyllä alkaneella koulutuksella, josta valmistuu vähähiilisen rakentamisen asiantuntijoita. Kyseessä on rakennustekniikan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävä koulutus, jossa keskitytään kestävään ja ympäristöystävälliseen rakentamiseen. Tutkinto-ohjelman perustana käytetään ensimmäistä kertaa suomalaisen rakentamisen ympäristölaadun ohjaamiseen kehitettyä RTS-ympäristöluokitusta. 

Opintoihin liittyvässä harjoitustyössä opiskelijat laativat esiselvityksen RTS-ympäristöluokitusta varten Jyväskylän oikeustalon peruskorjauksesta, jonka hankesuunnittelua tehdään parhaillaan Senaatti-kiinteistöissä.   

RTS-ympäristöluokituksen kriteerit on jaettu viiteen pääryhmään: prosessi, talous, ympäristö ja energia, sisäilma ja terveellisyys sekä innovaatiot. Kriteerien avulla opiskelijat voivat asettaa hankkeen kestävän kehityksen tavoitteet kohteelle haluttujen ominaisuuksien perusteella.  

Opiskelijat jaettiin neljään ryhmään ja jokainen ryhmä laati oman esiselvityksen tavoitteista oikeustalon peruskorjausta varten. Esiselvityksessä luodaan pohja hankesuunnittelun ohjaukselle, jossa huomioidaan erityisesti rakennuksen tulevat käyttäjät, Senaatin strategiset ympäristö- ja laatutavoitteet sekä kiinteistön korjaustarpeet. Senaatin ja Rakennustiedon edustajat ohjasivat opiskelijoita harjoitustyön aikana.  

Viimeisellä opintojaksolla opiskelijat pääsivät lopulta tapaamaan myös toisensa ja esittelivät ryhmätöiden tulokset. ”Rakentamisen ympäristöluokitukset ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, sillä niiden käyttö lähtökohtaisesti parantaa rakentamisen laatua. Uskon, että ympäristöluokitusten käyttö tulee yleistymään tulevaisuudessa. RTS-ympäristöluokituksen ehdoton etu on sen kotimaisuus. RTS-ympäristöluokituksen esiselvityksen laatiminen oli vaativa, mutta monipuolinen oppimistehtävä”, Ina Aittanen, YAMK-opiskelija.

Usean toimijan yhteistyön tulos

”RTS-ympäristöluokitus on kehitetty laajan yhteistyön tuloksena hyödyntämään hyviä suomalaisia käytäntöjä ja säädösohjausta. Maailmalla on käytössä useita rakentamisen ympäristöluokituksia, joissa arvioitavien kriteerien painotukset vaihtelevat”, kertoo RTS-ympäristöluokituksen tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustieto Oy:stä. ”RTS-ympäristöluokituksen saanut hanke edustaa parempaa rakentamisen tasoa kuin rakennusmääräysten minimivaatimukset. On hienoa, että YAMK-opiskelijat pääsevät tutustumaan rakennushankkeen ohjaamiseen kansallisen RTS-ympäristöluokituksen avulla”, Jaarto jatkaa. 

YAMK-tutkinnon suorittajat ovat rakennusalan ammattilaisia, joilla on jo vahva perusosaamispohja ja nyt mahdollisuus syventää osaamistaan ympäristölaadun ohjauksessa. ”Olemme iloisia yhteistyöstä Rakennustiedon kanssa ja siitä mahdollisuudesta, että pääsimme pilotoimaan RTS-ympäristöluokituksen koulutusmoduulia’’, toteaa Pekka Lähdesmäki, JAMK. 

RTS-ympäristöluokituksen koulutusmoduuli on rakennettu yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMKin rakentamisen osaston, Rakennustieto Oy:n, Senaatin ja Skanska Talonrakennus Oy:n kanssa. ”Näemme tämänkaltaisen yhteistyön tärkeäksi, koska ilmastokriisin myötä ympäristövaikutukset ja vastuullisuus ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin hankkeiden ohjaamisessa. On erinomaista, että oppilaitokset vastaavat osaamistarpeeseen, joka markkinoilla on. Olemme mielellämme mukana vähähiilisen rakentamisen kehittämisessä koko Suomessa’’, toteavat Arto Klasila ja Mirkka Rekola Senaatti-kiinteistöistä.