Kotimainen RTS-ympäristöluokitus auttaa Hämeenlinnan kaupunkia rakentamaan energiatehokkaita, turvallisia ja terveellisiä tiloja.
Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennus on edennyt hankesuunnitteluvaiheeseen, ja kaupunki on asettanut projektille kunnianhimoiset ympäristötavoitteet.
Niiden saavuttamisessa auttaa RTS-ympäristöluokitus, jonka saaneet rakennukset täyttävät tiukat kriteerit muun muassa energiatehokkuudessa, kosteuden hallinnassa ja sisäilman laadussa.
”Ympäristöluokitus tukee strategisia tavoitteitamme rakentaa energiatehokkaita, turvallisia ja terveellisiä tiloja”, Hämeenlinnan kaupungin energia-asiantuntija Jenni Ukkonen sanoo.
Kouluhanke toteutetaan kilpailullisena neuvottelumenettelynä. RTS-ympäristöluokitus on mukana laatupisteytyksessä eli se vaikuttaa urakoitsijan valintaan.
”Ympäristöluokituksen avulla varmistamme hankkeen ympäristövastuullisuuden monesta näkökulmasta ja saamme puolueettoman näkemyksen onnistumisesta.”
Ukkosen mukaan jo aiemmissa rakennushankkeissa on vaadittu ympäristöluokituksessa huomioituja asioita. Lisäksi kaupungilla on ennestään esimerkiksi energiatehokkuus- ja sisäilmaohjeistus.
RTS-ympäristöluokitusta pilotoidaan nyt kouluhankkeessa. Ajatuksena on, että luokitusta hyödynnettäisiin jatkossa muissakin Hämeenlinnan kaupungin rakennushankkeissa.
”Vastuullinen rakentaminen auttaa kaupunkia saavuttamaan ympäristötavoitteensa, mutta se on tärkeää myös imagosyistä. Haluamme kuulua näissä asioissa edelläkävijöihin.”
Käytössä jo yli 200 hankkeessa
RTS-ympäristöluokitus on rakennusalan toimijoiden yhdessä Suomen oloihin kehittämä luokitusprosessi. Sen myöntää Rakennustietosäätiö RTS sr.
”RTS-ympäristöluokitus on osoittautunut hyväksi työkaluksi niin uudis- kuin peruskorjaushankkeiden tavoitteen asetantaan ja johtamiseen. Se on saanut vahvan jalansijan koulu-, päiväkoti- ja sairaalahankkeiden ympäristösuorituskyvyn ohjaamisessa. Sitä hyödynnetään enenevässä määrin myös omarahoitteisissa ja vuokra-asuntohankkeissa”, Rakennustiedon tuotepäällikkö Petri Jaarto sanoo.
RTS-ympäristöluokituksen hankevaiheen kriteeristöt uudistuvat kuluvan vuoden aikana, samalla kun uusi rakentamislaki tuo hiilijalanjäljen laskennan rakentamisen säädösohjaukseen.
”Uudet kriteeristöt ottavat huomioon muuttuvan lainsäädännön ja taksonomian vaatimukset. Järjestämme uusituista kriteeristöistä useita koulutustilaisuuksia syksyn mittaan”, Jaarto vinkkaa.