Pietilä-palkinto arkkitehtiryhmälle, jotka ratkaisuillaan luovat uuden ajan arkkitehtuuria

Pietilä-palkinto myönnetään joko kolmas vuosi tunnustuksena merkittävästä työstä arkkitehtuurin uudistamiseksi. Palkinto myönnetään nuorelle arkkitehdille tai arkkitehtiryhmälle. Pietilä-palkinto päätettiin tänä vuonna antaa suunnittelevalle arkkitehtiryhmälle, joka vie käytäntöön monipuolisesti uusia ja kestäviä ratkaisuja estetiikasta tinkimättä.

Sammontalon pääsisäänkäynti, NERVIN arkkitehtuuri Oy

Vuoden 2023 Pietilä-palkinnon saa nuori arkkitehtiryhmä, johon kuuluvat arkkitehdit Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini. Heidän toimistonsa NERVIN arkkitehtuuri Oy on perustettu vuonna 2019. Helsingissä sijaitseva toimisto yhdistää ratkaisuissaan sosiaalisesti kestäviä ja ilmastoviisaita ratkaisuja kauniiksi ja uudenlaiseksi arkkitehtuuriksi.

Suunnitelmissa on huomioitu yhteiskunnan muuttuvat tarpeet

Pietilä-palkinnon myöntää Rakennustietosäätiö RTS:n hallitus. Palkinnon suuruus on 10 000€. Pietilä-palkinnon 2023 palkintolautakuntaan kuuluivat RTS:n hallituksen edustajanana arkkitehdit Henna Helander ja Julia Hertell sekä edustajiston edustajana arkkitehti Francesc Palomeras.

Palkintolautakunta arvosti sitä, että Tuuli, Leo ja Antti ovat perehtyneet yhteiskuntamme muuttuviin tarpeisiin ja niiden vaatimiin tilallisiin ratkaisuihin. He ovat paneutuneet erityisesti ilmastoviisauden ja sosiaalisen kestävyyden teemoihin korostaen arkkitehtuurin tilallista laatua ja estetiikkaa. Palkintolautakunnan perusteluissa todetaan, että arkkitehtiryhmän suunnittelemien rakennusten ilmiasu pelaa paljon kontrasteilla, ja samalla toimisto luo uuden sukupolven arkkitehtuuria.

Toivomme tämän vuotisen Pietilä-palkinnon myötä arkkitehtiryhmän ajattelun ja töiden innostavan miettimään arkkitehtuuria pintaa syvemmältä, mutta pintaa unohtamatta.

Henna Helander

Rakenteiden ilmaisuvoima tukee suunniteltujen tilojen toimintaa ja identiteettiä

NERVIN on tutkinut tiloja sosiaalisen kanssakäymisen, toiminnan, tilallisuuden, maiseman ja kokemuksellisuuden kannalta. He käyttävät suunnitelmissaan monipuolisesti ilmastokestäviä rakenneratkaisuja, kuten massiivisia ulkoseinä- ja puurakenteita. Arkkitehtiryhmä myös hyödyntää näitä rakenteita ja niiden ilmaisuvoimaa varsinaisen toiminnan ja identiteetin tukena.

Jo aiemmin arkkitehtiryhmä on voittanut useita palkintoja avoimissa arkkitehtuurikilpailuissa. Asuntoreformi 2020 -arkkitehtuurikilpailussa etsittiin uusia ideoita Helsingin asuntosuunnitteluun. Suunnitelmille oli valittu kolme kohdetonttia eri puolilta Helsinkiä. Jätkäsaaren tontille parhaaksi arvioitiin työryhmän ehdotus ”Domus”.

Keväällä 2023 käynnistyi Lappeenrannassa Sammontalon rakentaminen, jonka suunnittelukilpailun oli työryhmä voittanut vuonna 2019 työllään ”Valkoinen piha”.

Pietilä-palkinto luovutettiin Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon Architecture and Cities in Transition (ACT) -seminaarissa. Palkinnon luovuttivat palkintolautakunnan jäsenet Henna Helander, Julia Hertell ja Francesc Palomeras.

Seuravan kerran Pietilä-palkinto jaetaan vuonna 2026.

Lisätietoja

Markku Hedman, yliasiamies, Rakennustietosäätiö RTS sr, p. +358 40 702 4884

Henna Helander, hallituksen ja palkintolautakunnan jäsen, Rakennustietosäätiö RTS sr, p. +358 40 513 3530

Leo Lindroos, Arkkitehti Safa, osakas NERVIN arkkitehtuuri Oy, p. +358 40 736 9549, www.nervin.fi