Millainen on teollisen rakentamisen tulevaisuus? Miten megatrendit, digitalisaatio, uudet teknologiat, ilmastonmuutos, kaupungistuminen, kiertotalous ja kestävän kehityksen vaatimukset muuttavat tulevaisuuden teollista rakentamista ja suunnittelua? Tehdasmiljööt ovat aina inspiroineet uutta kuvataidetta, kirjallisuutta ja elokuvaa. Kaupunkisuunnittelussa hyödynnetään käytöstä poistuvia teollisia rakennuksia galleriatiloina ja asuinkäyttöön. Miten korjausrakentamista tai uudisrakentamista toteutetaan kestävän kehityksen periaatteilla – unohtamatta arkkitehti Alvar Aallon tapaan inhimillistä mittakaavaa.
15. Alvar Aalto Symposium – Future of Industry / Teollisuuden tulevaisuus -juhlaseminaari kokoaa kansainväliset huippuesiintyjät ja yleisön keskustelemaan ajankohtaisista arkkitehtuurin teemoista 12.–13.8.2021 Jyväskylään. Kaksipäiväisen hybriditapahtuman päätapahtumapaikkana on Jyväskylän yliopiston päärakennus. Pääteemoja ovat Reliable partner – teollisuusrakennukset kaupunkimiljöössä, Responsible action – kestävän kehityksen teollinen rakentaminen ja Building identity – teollisen arkkitehtuurin rooli aluesuunnittelussa. Päivien ohjelmaan sisältyy myös urbaaneja taide-elämyksiä kesäisessä Jyväskylässä ja kiertokäyntejä tehdasmiljöissä.
Kaleidoskooppi teollisuuden tulevaisuuten
Alvar Aalto Symposium 2021 -ohjelma ja ilmoittautuminen tapahtumaan ovat nyt avoinna verkossa. Teollisesta rakentamisesta, kaupunkisuunnittelusta ja tulevaisuusvisioista alustavat huippuesiintyjät: arkkitehti Xu Tiantian (DnA_ Architects, Beijing, Kiina), arkkitehti Thomas Bonde-Hansen (Gottlieb Paludan Architects, Tanska), arkkitehti, professori Ute Schneider (KCAP-arkkitehdit Hollanti / Sveitsi / Kiina) ja arkkitehti Tuomas Kivinen (Virkkunen & Co, Suomi). Pääsihteeri Beniamino de Liguori Carino Adriano Olivetti Foundation -säätiöstä ja arkkitehti Pippo Ciorra MAXXI -museosta tuovat näyttelyterveiset Italiasta.
Metsäteollisuuden tulevaisuuden näkymiä avaavat Sebastián Hernández Maetschl, konsepteista vastaava johtaja Stora Enson Wood Products -divisioonasta ja Ville Hietalahti, Senior Vice President, konsernin riskienhallintajohtaja ja Suomen kiinteistöjohtaja, molemmat Stora Ensosta. Brittiläinen arkkitehti Charlotte Skene Catling (Skene Catling de la Peña) ja Columbian yliopiston professori Adam Lowe Factum Foundation -säätiöstä (Espanja) kertovat puolestaan AALTOSIILO-taideprojektista, jota toteutetaan Oulun Toppilan entiselle teollisuusalueelle Alvar Aallon 1931 suunnittelemaan siilorakennukseen. Moderaattoreina toimivat arkkitehti Antti Ahlava Aalto-yliopistosta ja Docomomo Suomi Finland ry:n puheenjohtaja, FT Petteri Kummala Arkkitehtuurimuseosta. Lisää tähtiesiintyjiä ja ohjelmaa tulossa kevään aikana. Lue lisää: www.alvaraalto.fi/alvaraaltosymposium.
Alvar Aalto Symposium on joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen arkkitehtuuriseminaari, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua modernin arkkitehtuurin taiteellisista, yhteiskunnallisista ja teknisistä haasteista sekä uusista innovaatioista. Kaksipäiväiseen tapahtumaan liittyy runsas oheisohjelmisto, näyttelyitä ja arkkitehtuurikierroksia. Englanninkielisessä tapahtumassa on mukana myös suomenkielistä oheisohjelmaa. Tapahtuman järjestää Alvar Aalto -akatemia yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.