Esteetön Suomi -palkinto 2021 hakee yhteisöllisyyttä tukevia ratkaisuja

Esteetön Suomi -palkinto 2021 haku on käynnistynyt. Kilpailu on kaikille avoin, ja yleisö voi ehdottaa palvelua, toimintaa tai kohdetta, joka toteuttaa laajaa näkemystä esteettömyydestä tai saavutettavuudesta sekä noudattaa kaikille soveltuvan suunnittelun periaatteita. Palkinto edistää rakennetun ympäristön ja palvelujen soveltuvuutta kaikille sekä kannustaa tilaajia, suunnittelijoita ja toteuttajia esteettömiin ja saavutettaviin ratkaisuihin. 

Invalidiliitto ja Rakennustietosäätiö myöntävät palkinnon toiminnalle tai kohteelle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt esteettömyyden tai saavutettavuuden toteutumista. Palkinnon näkökulma on vuosien saatossa ja tiedon lisääntyessä laajentunut yksinomaan rakennetun ympäristön esteettömyydestä kattamaan myös saavutettavuuden sekä laajemmin ihmisten yhdenvertaisuuden toteutumisen. Palkittava voi olla esimerkiksi henkilö, ympäristö, rakennus, toimintamalli, järjestelmä tai palvelu, jolla on ajankohtaista ja yleistä merkitystä.  

”Tällä kertaa teemana on erityisesti yhteisöllisyys. Haluamme nostaa esiin sellaisia esteettömiä ja hyvinvointia tukevia ympäristöjä sekä saavutettavia palveluja, jotka mahdollistavat yhteisöllisyyden toteutumisen ja kokemuksen yhdenvertaisuudesta”, kertoo vastaava esteettömyysasiantuntija Marika Nordlund Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEstä.  

Vuoden 2021 Esteetön Suomi -palkinto ja mahdolliset kunniamaininnat jaetaan Apuvälinemessuilla Tampereella 28.10.2021. Tunnustuksen lisäksi jaossa on Suomen Messusäätiön myöntämä 3000 € stipendi.  

Palkinnon saajaa ehdottaneiden kesken arvotaan messulippuja ja kirjapalkintoja. Ehdotukset perusteluineen toimitetaan 16.8.2021 mennessä tällä lomakkeella tai ehdotuksen voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen marika.nordlund@invalidiliitto.fi tai postitse osoitteeseen: 

Marika Nordlund
Esteettömyyskeskus ESKE /Invalidiliitto ry 
Mannerheimintie 107 
00280 Helsinki  

Voittajan valitsee raati, johon kuuluvat puheenjohtaja Salla Mustonen Suomen Arkkitehtiliitto SAFAsta sekä jäsenet Markku Hedman Rakennustietosäätiö RTS:stä, Taina Hiekkataipale Expomark Oy:stä, Kauko Väisänen Invalidiliiton jäsenistön edustajana ja Marika Nordlund Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEstä. 

Esteetön Suomi -palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Vuonna 2019 palkinnon saivat arkkitehti Pauno Narjus, LPR-arkkitehdit Oy sekä kouluttaja Emilia Mäkiranta, Mainio asenne -palvelukokonaisuus. Kunniamaininnan sai Espoon rantaraitti. 

Lisätietoja: 

Esteetön Suomi -palkinto 2021 Invalidiliiton kotisivuilta