Ympäristöpalveluiden hakemusportaalin käyttöönoton kaikki vaiheet ovat nyt valmiita 

M1-luokitusten, EPD:n sekä Ilmastoselosteen hakemiseen käytettävä hakemusportaali on täydentynyt ennen lokakuuta 2023 käsitellyillä hakemuksilla ja tämän myötä hakemusportaalin käyttöönotto on saatu valmiiksi. Syyskuussa 2023 julkaistun hakemusportaalin käyttöönotto tapahtui vaiheittain ja viimeinen vaihe oli tuoda ennen portaalin käyttöönottoa käsiteltyjen hakemusten tiedot uuteen järjestelmään. 

Portaalin toiminnallisuudet on kehitetty helpottamaan M1- ja EPD-hakemuksia hallinnoivien asiakkaidemme työtä. Uuden hakemusportaalin myötä: 

  • Hakemukset jätetään kirjautuneena, jolloin hakija voi seurata hakemuksen etenemistä sekä tarvittaessa täydentää hakemustaan portaalissa lisätietopyynnön perusteella. 
  • M1- ja EPD-todistuksia ei enää lähetetä hakijalle sähköpostitse, vaan dokumentaatio on ladattavissa portaalista hakemuksen hyväksymisen jälkeen. 
  • Voimassa olevan luokituksen tai EPD:n haltija näkee portaalissa kaikki tuotteensa, joilla on M1-luokitus tai julkaistu EPD, ja pystyy näin paremmin hallinnoimaan esimerkiksi tulossa olevia luokituksen tai EPD:n uudistamistarpeitaan. 

 
Ennen portaalin käyttöönottoa käsiteltyjen hakemusten tiedot on siirretty vanhasta järjestelmästä uuteen joulukuussa 2023. Samassa yhteydessä uuteen järjestelmään tuotiin hakemuksiin liittyvien yhteyshenkilöiden tiedot siltä osin, kun ne olivat vanhassa järjestelmässä saatavilla. Kaikki käyttäjätiliisi liitetyt hakemukset löydät hakemusportaalin Hakemukset-sivulta, jonne pääset sisäänkirjautumisen jälkeen sivun ylälaidan navigaatiosta: 

Vanhan järjestelmän hakemustiedot eivät täysin vastaa uuden järjestelmän tietokenttiä, joten siirrettyjen hakemusten tiedot voivat näkyä portaalissa vajavaisina. Siirretyt hakemukset on pääsääntöisesti liitetty alkuperäisen yhteyshenkilön käyttäjätiliin. Jos hakemus halutaan siirtää toisen yhteyshenkilön käyttäjätunnukselle, ilmoita tästä Rakennustiedolle (tuotekohtaiset sähköpostiosoitteet alla) ja teemme tarvittavat muutokset. 

M1-päästöluokitus ja M1-puhtausluokitus: m1(at)rakennustieto.fi 

EPD-ympäristöseloste: epd(at)rakennustieto.fi 

Jos et ole rekisteröitynyt portaalin käyttäjäksi ennen 29.12.2023, mutta olet aikaisemmin jättänyt joko M1- tai EPD-hakemuksen vanhojen cer.rts.fi-sivujen kautta, on hakemukseen syötetty sähköpostiosoite rekisteröity portaalin käyttäjäksi tiedonsiirron yhteydessä. Jos yrität rekisteröidä hakemusportaaliin sähköpostiosoitteen, joka on tuotu tiedonsiirron yhteydessä vanhasta järjestelmästä, antaa sivu virheilmoituksen ” Käyttäjätunnus [sähköpostiosoite] on jo käytössä.”. Siirry tällöin Kirjaudu sisään -sivulle, klikkaa Unohtuiko salasana? -painiketta ja aseta käyttäjätunnukselle uusi salasana sähköpostitse saamasi linkin kautta. Huomioithan, että linkki toimii vain kerran. Tämän jälkeen pystyt kirjautumaan portaaliin sähköpostiosoitteella ja asettamallasi salasanalla. Jos olet rekisteröitynyt portaalin käyttäjäksi itse (eli sähköpostiasia ei ole tuotu järjestelmään osana tiedonsiirtoa), voit jatkaa portaalin käyttöä normaalisti käyttäjätunnuksellasi ja asettamallasi salasanalla. 

Samanaikaisesti uuden hakemusportaalin kanssa julkaistiin myös Rakennustiedon ympäristöpalveluiden uudet verkkosivut. Sivuilta löydät mm. yksityiskohtaiset ohjeet hakemusprosesseihin sekä erityyppisiin hakemuksiin: 

Rakennusmateriaalien ja kalusteiden M1-päästöluokitus Ilmanvaihtotuotteiden M1-puhtausluokitus EPD-ympäristöseloste Ilmastoseloste