Rakennustietosäätiön TKI-toiminta tukee KIRA-alan kasvuohjelman toteuttamista

Rakennustietosäätiöön viime vuonna perustettu TKI-yksikkö vastaa Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin kasvuohjelman tavoitteisiin, joilla aktivoidaan ja vauhditetaan toimialan tavoitteellista kehittämistä ja liiketoimintavetoista kasvua.

Rakennustietosäätiön TKI-yksikkö ylläpitää Rakennustieto-konsernin tilannekuvaa rakennetun ympäristön muutostekijöistä ja vahvistaa proaktiivista tietotuotteiden ja -palveluiden kehittämistä. Haluamme entistä paremmin ymmärtää KIRA-alan ajankohtaisia tarpeita ja edistää uusien digitaalisten ratkaisujen kehittymistä, innovaatioiden syntymistä ja vihreän siirtymän toteutumista. TKI-toimintamme myös nostaa esiin tulevaisuuden rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyviä uusia kasvun mahdollisuuksia.

KIRA-alan kasvuohjelma tunnistaa, että KIRA-alalla on erityinen rooli hiilineutraalisuuden ja vihreän siirtymän mahdollistamisessa. Alan lupaus on toimiva, turvallinen ja kestävä rakennettu ympäristö vuonna 2030. Tavoitteena on myös luoda hyvinvointia niin loppukäyttäjille kuin yhteiskunnalle laajemmin.

Tavoitteiden toteuttaminen edellyttää nykyistä merkittävästi laajempaa ja monialaisempaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Rakennustietosäätiön TKI-toiminta edistää KIRA-alan toimijoiden mahdollisuuksia erilaisten vaatimusten yhteensovittamiseen. Lisäksi tavoitteenamme on luoda uusia työkaluja alueiden, kaupunkiympäristöjen sekä rakennusten elinkaaren hallintaan suunnittelusta ylläpitoon ja KIRA-alan tuottavuuden kehittämisen tueksi.

Esimerkiksi parhaillaan Rakennustietosäätiössä kehitettävä Elinkaarilaadun työkalu tarjoaa välineen asuinkerrostalon suunnittelutavoitteiden määrittelyyn ja käsittelyyn, sekä tavoitteiden perusteella tuotettavien rakennusten ominaisuuksien arviointiin. Elinkaarilaadun työkalu täydentää jo käytössä olevaa RT-ympäristötyökalua, ja se käsittää osioita asuinkerrostalon toimivuuteen ja viihtyisyyteen sekä korjattavuuteen ja huollettavuuteen liittyen.

”KIRA-alan kasvuohjelman tavoitteena olevat digitaalinen ja vihreä siirtymä edellyttävät systeemisen muutoksen aikaansaamista kaikissa mittakaavoissa. Muutos edellyttää teknologisen kehityksen sekä ympäristöllisten ja ihmisten hyvinvointiin liittyvien tekijöiden yhtäaikaista huomioimista. Systeeminen muutos on kuitenkin toteutettavissa vain, jos samalla luodaan KIRA-alan toimijoille liiketoiminnan kasvun edellytyksiä”, korostaa Rakennustietosäätiön yliasiamies, professori, Markku Hedman.

Lisätietoja

Tommi Arola
tutkimusjohtaja, rakennetun ympäristön digitalisaatio, Rakennustietosäätiö RTS sr
040 829 9789
tommi.arola@rakennustieto.fi