Vanhan hirsitalon siirto on ekoteko

Ensin oli pitkään takaraivossa väijynyt unelma hirsitalon siirrosta. Sitten tuli yllättäen eteen ilmoitus vanhasta hirsitalosta, jossa on mutkittelevaa ikkunalasia. Kehikko tuli ostettua, tonttia ei ollut ja aikaa purkutyöhön oli vajaa vuosi. Miten tämä kaikki hoituu? Miten puretaan? Miten saadaan rakennuslupa? Mistä löydän tietoa ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavista rakentamistavoista?”

Kehikosta vesikattoon kuvaa yksityiskohtaisesti vanhan hirsitalon siirtämisen käytännön työvaiheet: purkutyön, lupaprosessin sekä talon pystytyksen uudelleen. Hirsitalon siirtoa käsitellään paitsi perinnerakentamisen ja rakennetun kulttuuriympäristön näkökulmasta, myös mahdollisuutena rakentaa pienellä hiilijalanjäljellä. Kirjassa kerrotaan, miten kierrättää materiaaleja ja suunnitella uudisrakennus mahdollisimman energiatehokkaaksi säilyttäen samalla kulttuurihistorialliset arvot.

Kirja on tarkoitettu siirtohanketta harkitsevalle tai perinnerakentamisesta ja ekologisesta rakentamisesta kiinnostuneelle rakentajalle. Se toimii myös virikkeenä alan oppilaitoksille ja viranomaisille. Ennen kaikkea kirja on tehty, jotta jäljellä olevat suomalaiset hirsitalot saisivat tulevaisuuden koteina tai loma-asuntoina – uusissa paikoissa, jos niille ei enää ole käyttöä vanhoilla paikoillaan.

Maija Stenvall on yhdyskuntasuunnittelun ammattilainen (FM), puuseppä ja perinnerakentamisen ystävä.

Kehikosta vesikattoon – vanhan hirsitalon siirto
Tekijä: Maija Stenvall
Kustantaja: Rakennustieto Oy
152 s. | 115 piirrosta ja valokuvaa | Koko 210 mm × 260 mm, pehmeät kannet | Ovh. 44 € (sis. alv.)

ISBN 978-952-267-330-5

Lehdistökappaleet ja kuvat median käyttöön:
Kristiina Bergholm, puh. 040-824 0765, kristiina.bergholm@rakennustieto.fi