Mistä syntyy ihmiselle sopiva kaupunki? Uusi käsikirja Pehmeä kaupunki ilmestynyt

Skotlantilainen arkkitehti David Sim luonnostelee Pehmeä kaupunki – hyvän kaupunkielämän perusteet -kirjassaan kaupunkia, jossa tiivis rakentaminen sopeutuu ihmisen mittakaavaan ja muuttuviin tarpeisiin. Pehmeä kaupunki tuo erilaiset ihmiset yhteen ja korostaa arjen pieniä iloja. Kirjan suomenkielisessä käännöksessä on oma osio suomalaiselle pehmeälle kaupungille.

Simin pehmeässä kaupungissa nukut yösi rauhassa ikkunat auki ja pääset heti kotiovelta kävellen asioille. Ihmiselle suunnitellussa kaupungissa talot eivät peitä taivasta, aukiot vuorottelevat rakennusten kanssa muodostaen suojaisia katveita oleskelulle. Puistikot varjostavat kesän paahteelta ja suojaavat talven viimoilta.

Pehmeä kaupunki tarjoaa ideoita, opastusta ja innoitusta kaikille kaupunkirakentamisesta kiinnostuneille. Kirja on kuvitettu suunnitteluideoilla, joilla kaupungista voi tulla nykyistä tehokkaampi, viihtyisämpi ja vahvemmin ympäristöönsä kytketty.

Selkeät piirrokset ja puhuttelevat valokuvat havainnollistavat ihmisen ja rakennetun ympäristön suhdetta. Pehmeässä kaupungissa mittatikkuna on ihminen, joka vertautuu rakennuksiin: ihminen katutilassa, kodissa, vehreällä sisäpihalla tai kivijalkapalveluiden käyttäjänä. Pehmeä kaupunki on helppo ja turvallinen – kävelyä ja pyöräilyä tukeva liikennejärjestelmä tuottaa kohtaamisia ja elävää katukuvaa.

Esimerkkikohteet on koottu ympäri maailmaa Tanskasta Australiaan, Japanista Brasiliaan. Kulttuurit ja ympäristöt vaihtelevat, mutta ihminen on pääosassa.

David Sim työskenteli vuoteen 2021 Kööpenhaminassa sijaitsevan Gehl Arkkitehtien osakkaana ja luovana johtajana vastuualueinaan yleiskaavoitus ja kaupunkikehittäminen. Sim on osallistunut useisiin Gehlin toimiston tärkeimpiin hankkeisiin ympäri maailman. Niiden joukossa Christchurchin kaupunkikeskustan jälleenrakennussuunnitelma Uudessa-Seelannissa vuoden 2011 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen, Melbournen metro, kaupunkikehittämissuunnitelmat Buenos Airesiin, Tokion keskustaan ja São Pauloon, Lillen, Kölnin ja Santiago de Chilen yleiskaavat, An Camas Mòr, Davidin synnyinmaan Skotlannin ylämaille suunniteltu uusi kaupunki – sekä Pihlajaniemen kaupunginosa Suomen Turussa.

David Simin tapa yhdistää työssään käytäntöä ja tutkimusta näkyy kirjassa Pehmeä Kaupunki -kirjassa. Teos ilmestyi englanniksi nimellä Soft City 2019 ja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

”Soft City ei ole niinkään kirja, jota istutaan lukemaan kuin kirja, joka kutsuu lukijan tutkimusretkelle. Se on erittäin visuaalinen: hyödyllisillä tapaustutkimuksilla ja omaperäisillä ideoilla varustettu, inspiroivilla valokuvilla ja piirroksilla kuvitettu. Se kannattaa todella hankkia fyysisenä kirjana e-kirjan sijaan.”

― Spacing

Kirjan julkistamisen yhteydessä järjestetään kaksi esittely- ja keskustelutilaisuutta. Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista haastatella David Simiä.

Helsingissä Kaupunkiympäristötalo, Työpajankatu 8 (Kalasatama), maanantaina 3.10. klo 15–16.30

David Sim: Pehmeän kaupungin keskeisistä ideoista

Paneelissa David Simin kanssa keskustelevat Maria Jaakkola, Helsingin KYMP, Juha Kostiainen, YIT Rakennus Oyj sekä Dan Mollgren, Porvoon kaupunki, paneelin moderoi Jani Päivänen, Sweco

Turussa Virastotalolla, Itsenäisyydenkatu 2, tiistaina 4.10. klo 14:30–16

David Sim: Pehmeän kaupungin keskeisistä ideoista

Paneelissa David Simin kanssa keskustelevat Päivi Siponen, Turun kaupunki ja Otto Virenius, Senaatti-kiinteistöt, paneelin moderoi Jani Päivänen, Sweco