RTS-ympäristöluokitus helpottaa ympäristötietoisen asunnonostajan valintaa. Se on todistus laadusta ja vastuullisesta rakentamisesta.
Eero Lahti osti asunnon Tampereen keskustaan rakennetusta As. oy Ranta-Tampellan Kaplanista ja on puolen vuoden asumisen jälkeen tyytyväinen valintaansa. Skanska Kotien uudiskohteella on RTS-ympäristöluokitus, millä oli vaikutusta Lahden ostopäätökseen.
”Tällainen luokitus on todistus rakennuksen laadusta ja vastuullisesta rakentamisesta”, Lahti perustelee.
RTS-ympäristöluokituksen myöntää Rakennustietosäätiö RTS sr. Kyse on rakennusalan toimijoiden yhdessä Suomen oloihin kehittämästä luokitusprosessista, joka sisältää rakennuksen kestävyyteen, kosteudenhallintaan, käytettävyyteen, ylläpitoon ja asumisviihtyvyyteen liittyviä kriteerejä.
Rakennustiedon tuotepäällikkö Petri Jaarto kertoo, että toimitilarakentamisen ohella RTS-ympäristöluokitus on nyt tulossa vahvasti asuinrakentamiseen niin omistus- kuin vuokra-asuntokohteisiin.
”Luokitus tuo lisäturvaa asunnon ostajille ja asukkaille, sillä se ottaa huomioon rakennuksen energiankulutuksen, hyvän sisäilman ja hiilijalanjäljen koko elinkaaren ajalta”, Jaarto toteaa.
Hyvä työkalu hiilineutraaliuden tavoitteluun
Yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanskalta sanoo, että RTS-ympäristöluokitus on tärkeä työkalu, kun Skanska tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä. Omien suorien päästöjen lisäksi tavoite sisältää hankkeiden arvoketjussa syntyvät päästöt.
”Asukkaille RTS-ympäristöluokituksen vaatimat ratkaisut näkyvät muun muassa puhtaana sisäilmana, aikaa kestävinä materiaalivalintoina ja vähäpäästöistä liikkumista edistävinä ratkaisuina”, Tuomola huomauttaa.
Skanska Kodit on ottanut RTS-ympäristöluokituksen käyttöön kaikissa tulevissa asuntokohteissaan. Kaplan Tampereella on ensimmäinen valmistunut luokiteltu kohde.
Eero Lahti nostaa uuden kotinsa ympäristöasioista ykkösasiaksi rakennuksen energiatehokkuuden, mikä pienentää hiilijalanjälkeä ja madaltaa käyttökustannuksia. A-energialuokan kiinteistössä tuotetaan myös itse uusiutuvaa sähköä aurinkopaneelien avulla.
”Asukas pääsee itse vaikuttamaan energian kulutukseen ja asumisviihtyvyyteen, sillä ilmanvaihtoa, lämmitystä ja viilennystä on mahdollista säätää asuntokohtaisesti”, Lahti kertoo.